Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Naleśniki różane

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g mrożone maliny

  • 95 g cukier puder

  • 20 ml sok z cytryny

  • 50 g roztopione masło

  • 250 ml mleko pełnotłuste

  • 2 Jajka

  • 15 g Cukier

  • 190 g mąka typu 45

  • 5 g czerwony barwnik spożywczy

  • 150 g ser Mascarpone

  • 150 ml śmietanka niskotłuszczowa

  • 1 łyżka woda różana

  • 50 g dżem malinowy

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Aby przyrządzić domowy sos malinowy: Włóż maliny, 75 g cukru pudru i sok z cytryny do blendera.

  • 300g mrożone maliny
  • 95g cukier puder
  • 20ml sok z cytryny

Etap 2 /13

Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.

Etap 3 /13

Przesącz sos.

Etap 4 /13

Aby przyrządzić ciasto naleśnikowe: Ostrożnie umyj i wysusz miskę.

Etap 5 /13

Do blendera dodaj 125 g sosu malinowego (resztę pozostaw do ozdobienia), roztopione masło, mleko pełnotłuste, jajka, cukier, mąkę i czerwony barwnik spożywczy.

  • 50g roztopione masło
  • 250ml mleko pełnotłuste
  • 2 Jajka
  • 15g Cukier
  • 190g mąka typu 45
  • 5g czerwony barwnik spożywczy

Etap 6 /13

Ustaw wskazany program na 1 min 15 s i uruchom go.

Etap 7 /13

Przełóż ciasto naleśnikowe do miski. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Etap 8 /13

Przyrządź naleśniki (o średnicy ok. 10 cm). Pozostawić do ostygnięcia.

Etap 9 /13

Aby przyrządzić krem z mascarpone: Do blendera dodaj śmietankę niskotłuszczową i pozostały cukier oraz lody. Ustaw wskazany program na dwie minuty i uruchom go. Miksuj, aż krem będzie dokładnie ubity.

  • 95g cukier puder
  • 150ml śmietanka niskotłuszczowa

Etap 10 /13

Dodaj wodę różaną i krem z mascarpone do blendera. Ustaw wskazany program na 40 sekund i uruchom go.

  • 150g ser Mascarpone
  • 1łyżka woda różana

Etap 11 /13

Aby utworzyć róże: Do utworzenia każdej róży potrzebne będą 2 lub 3 naleśniki.

Etap 12 /13

Przetnij naleśnik na pół i posmaruj dżemem malinowym. Ułóż połówki naleśników (4–6) obok siebie (krawędzie powinny się na siebie nakładać), a następnie złóż zaokrąglone części, aby utworzyć pasek naleśników. Na koniec zwiń naleśniki, zaczynając od ostatniego w pasku.

  • 50g dżem malinowy

Etap 13 /13

Na talerzu uformuj różę z naleśnika i polej ją sosem malinowym oraz kremem z mascarpone, a następnie posyp kilkoma malinami.